TEKNOLOJİ DESTEKLİ FİZİKSEL AKTİVİTE PROGRAMI

TEKNOLOJİ DESTEKLİ FİZİKSEL AKTİVİTE PROGRAMI

24.05.2018 277

Uygun şekilde hazırlanmış beden eğitimi dersleri ya da ders dışı etkinlikler fiziksel aktiviteyi yaşamın bir parçası haline getirme yolculuğunda çok önemli bir yere sahiptir.

 

 Çocuğun ilerleyen yaşlarda daha kapsamlı fiziksel aktivitelerin içerisinde olabilmesi için çeşitli fiziksel yeterliği sağlaması ve kendine güven duyması gerekmektedir.

 

Bu noktada gerek beden eğitimi derslerinde, gerek okul içi ve ders dışı etkinliklerde çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına uygun, kapsamlı, ilgi çekici ve sosyal etkileşimi artıran seçenekler sunmak çocukların hem fiziksel yeterliğini artırmasını hem de fiziksel etkinliğe katılmasını ve sürdürmesini önemli ölçüde etkileyecektir.

 

Fiziksel aktiviteyi yaşamın bir parçası haline getirme hedefine ulaşmada beden okuryazarlığının felsefi fikirleri ve kavramları yardımcı olmaktadır. Whitehead'e (2010) göre harekete dair kelimelerin ve niteliklerin gelişmesi zengin ve kapsamlı oyun deneyimlerine bağlıdır. 

 

Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte oyun, bilgisayarlar, televizyonlar ve akıllı telefonlar yoluyla hayatımıza girmiş ve özellikle çocukların günlük yaşamının önemli bir parçası haline gelmiştir. Teknoloji fiziksel aktiviteyi azaltan ve sedanter davranışları arttıran oyunlar sunmanın yanı sıra farklı bir formda egzersiz ve fiziksel aktivite ile daha fazla zaman geçirmek için çocuklara imkan sağlayabilir.

 

Aktif oyunlar çocuklara eğlenceli ve ilgi çekici aktivitelere katılma ve arkadaşlarla birlikte olma fırsatı vermenin yanı sıra çocukların fiziksel yeterliklerini ve becerilerini geliştirmek için fırsatlar sunabilir.

 

Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile yapacağımız ortak projede öğrencilerin ders dışı zamanlarını teknoloji destekli aktif oyun materyalleri ile etkin bir şekilde değerlendirilmesi sağlanacak, fiziksel-bedensel gelişimleri desteklenerek motivasyonları yükseltilecektir.