Medeniyet kaynağını Doğudan alan ve Batıya doğru akan bir nehir gibidir. Bu nehir yüzyıllar boyu Semerkand'danMezapotomya'dan, Anadolu'dan beslenmiş Endülüs'te akmaya devam etmiş ve tüm Dünyayı beslemiştir. Medeniyetimizin bilim ve sanat tarihini, kültür mirasını yetiştirdiği ilim adamlarını, İslam tarihi boyunca kültür, bilim, entelektüel hayat ve sanat hayatının dayandığı kaynakları ve ortaya çıkan ürünlerini öğrencilerimize tanıtmak amacıyla "Medeniyetimize Yolculuk" projesini gerçekleştirdik. Proje kapsamında Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammed Enes KALA Hoca öğrencilerimize Medeniyet kavramını anlattı ve gençliğin rolü üzerinde durdu.
Okulumuzda yapılan Bilimlere Giriş seminerlerinde İslam Medeniyetinde yetişmiş ilim adamları icatları eserleri ve bilim dünyasına kattığı yenilikleri konusunda öğrencilerimiz bilgilendirildi. Okulumuzda uygulanan derslik sistemi ile her öğretmene ayrı bir sınıf tahsis edildi. Bu sınıflar öğrencilerin kolay erişmesi ve zengin bir öğrenme ortamı oluşması amacıyla ders materyalleri ile donatıldı. Yine bu sınıflarda okutulan derslere göre o alanda öne çıkmış medreselerin isimlerini verdik. Coğrafya sınıfına Uluğ Bey Rasathanesi, Biyoloji sınıfına 2. Beyazıd Şifahanesi, dil sınıfına tercüme faaliyetlerinin yapıldığı Beyt'ülHikme, Meslek Dersleri sınıfına Süleymaniye medresesi... şeklinde isimler vererek bugün ile dün arasında tarihi bir köprü kurduk.
İslam Bilginleri ve İcatları köşesi düzenledik. Sosyolojiyi İbnHaldun'den, Tıp ilmini İbn-i Sina'dan, Coğrafyayı İbn-i Batuta'dan, Felsefeyi Farabi'den, Optik bilimini İbnHeysem'den öğrenmelerini istedik. Pansiyonun akşam programında " Batıya Doğru Akan Nehir" belgeselinden seçtiğimiz bölümler ile bilgilerin pekişmesini sağladık.