Hanım Sultanları Anma Projesi

Hanım Sultanları Anma Projesi

27.05.2018 348

        İki kıtaya uzanan benzersiz siluetiyle bir kadına benzer İstanbul. Zarif güzelliği betimlenirken        sanki kadınlarının güzelliği anlatılır.

         İstanbul, Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış, dönemin siyasi, toplumsal ve sanatsal önemi açısından ilk sıraya yerleşen bir şehirdir. Osmanlı Padişahları, ülkeyi çoğunlukla buradan yönetmişler; bu padişahların imparatoriçeleri, valide sultanları, haseki sultanları da İstanbul'un ev sahipliğine mazhar olmuşlardır. Neredeyse Osmanlı Padişahları kadar İstanbul'a değer katan bu kadınlar nakış nakış sanat olmuştur İstanbul'un siluetine... Onlar güzellikleriyle olduğu kadar zekâlarıyla da anılan nüfuz sahibi insanlardır. İstanbul'un yazılı tarihinde bir adım geriden söz edilse de onlardan; kimi zaman devlet yöneten, oğlunu tahta çıkarıp padişah yapan, haremin en güçlü kadını olmak için mücadele veren bu kadınlar, kimi zaman da hayırseverlikleriyle ya da şehre bıraktıkları mimari şaheserlerle İstanbul'un tarihinde önemli izler bırakır. Bu sebeple bu kadınlar şehre değer katmışlardır, anlam vermişlerdir, Osmanlı kültürünün oluşmasında önemli bir yer teşkil etmişlerdir.

        Bu münasebetle, bir kız imam hatip olarak, atalarımızın, geçmişimizdeki önemli kadınların tarihçesi, bizler için çok önemli. Onlar yaptıkları ile insanlara örnek olmuşlar. Bu gezi projesi ile tarihin perdesini aralayıp, bu kadınları anlamak ve örnek alınması gereken yönlerini  görmek istedik.