Mesleğimde Bir Gün

23.05.2018 313

•Kariyer; sözlük anlamı "bireyin yaşamının üretken yıllarını kullanarak geliştirdiği ve genelde çalışma hayatının sonuna dek sürdürdüğü iş ya da pozisyon" olarak tanımlanmaktadır. Kariyer de esas amaç; seçilen bir iş yolunda ilerlemek, bunun sonucunda daha fazla deneyim ve yetenek kazanmak, daha fazla sorumluluk üstlenerek yapılan işte saygınlık elde etmektir. •Ergenlik dönemi, meslek seçimi gibi insan hayatının en önemli aşamalarından birini de içermektedir. Öğrencilerimiz hayata hazırlanırken hangi dalın seçileceği, hangi seçmeli derslerin alınacağı ve bunu takiben hangi üniversite ve hangi mesleğe adım atılacağı planlanmak durumundadır. •Burada verilecek karar ve atılacak adımlar kişinin bir ömür boyu sosyoekonomik durumunu, ilişkilerini, çevresini, dolayısıyla tüm hayatını etkileyecek önemdedir. •Ergenlik döneminin kendine özel çalkantılı dünyasında hemen her konuda olduğu gibi, meslek seçiminde de sağlıklı bir karar almak oldukça zordur. Öğrencinin ilgi, beceri, kişilik özelliklerini dikkate alarak, meslekler hakkında bilgilendirmek ve kendine en uygun mesleğe yönlendirmek öncelikle aile ve okulun görev ve sorumluluğundadır. •Öğrencilerimize destek ve önder olabilmek için öncelikle mesleğin tarifi ve nitelikleri iyi bilinmelidir. •Bu konularla ilgili bilgi, hem yazılı literatür bilgisinden hem de meslek sahipleriyle bireysel görüşmeler, meslek odası, sendika, ticaret ve sanayi odaları gibi kurumsal görüşmelerle de alınmalıdır.•Yetenek, bir etkinliği yapabilmeye doğuştan bir yatkınlık yanında öğrenme ile kazanılmışı yapabilme becerisidir. Kişilik ve benlik kavramları meslek seçiminde çok önemlidir. İnsanlar kişiliklerine uygun meslekleri yaptıklarında daha kolay mutlu olmaktadırlar. Benlik ise, kişinin kendisiyle ilgili değerlendirmesidir. Bireyin nasıl bir insan olduğu, neleri yapması, neleri yapmaması gerektiği, idealleri için nasıl davranması gerektiği benliğin görevidir. •Doğru meslek seçiminin, kişilerin bireysel mutluluğu ve toplumsal ilerleme için büyük önemi olduğundan hareketle öğrencilerimizin meslek seçimlerini daha gerçekçi bir zemine oturtmak için ileride yapmak istedikleri mesleklerle buluşturuyoruz. Öğrencilerimiz yapmak istedikleri mesleklerin kendilerine uygun olup olmadığını anlamak, ilgi ve yeteneğine uygun meslek seçimini yapmak, net bir hedef belirleyip çalışmalarını o alana kanalize etmek, sınav motivasyonunu artırmak amacıyla 1 günlerini hayal ettikleri mesleklerin sahipleri ile geçirmektedir. Gün boyu gözlem ve fikir alışverişi yapma fırsatı bulan öğrencilerimiz somut bir rol model ile de doğru meslek kararına bir adım daha yaklaşmaktadır.